Islah Çeliği Özellikleri
Dayanıklı makine imalat çelikleri olarak da öne çıkan çelik ıslahı günümüzde birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Özellikle de ıslah işlemi neticesinde belirli bir çekme gücünü ve dayanıklılık yapısına sahip ürünlerin elde edilmesi olarak ön plana çıkar. Bu işlemin neticesinde alaşımlı ya da alaşımsız olarak farklı makine imalat çelikleri ortaya çıkmaktadır. Kullanım noktasında ise geniş bir alana yayılması ile birlikte birçok farklı özellik sunduğunu söylemek mümkün. Zaten bu özellikleri nedeniyle farklı alanların önemli malzemeleri içerisinde ön plana çıkar. Özellikle de karbon miktarı bakımından öne çıkmasının yanı sıra, yüksek tokluk özelliği gösteren yapısı üzerinden ele alınır.
İçindekiler
Çelik Islahı Hakkında
Kimyasal bileşimleri açısından özellikle karbon miktarı, Islah işlemi ile belirli bir çekme gücüne sahip olan tasarımlar çelik ıslahıyla oluşmaktadır. Bu durumda sertleşmeye evleri elverişli ve aynı zamanda yüksek tokluk özelliği göstermiş yapılar ortaya çıkar. Aynı zamanda özel birleşimi ile birlikte hem alaşımlı hem de alaşımsız şekilde kullanım imkanı verdiğini söylemek mümkün. Tabii burada Çelik ıslahı ile yapılan işlemler karbon miktarı bakımından farklılık gösterebilir. Önemli olan dayanıklı ve uzun vadede güvenli kullanım imkanı veren ürünlerin elde edilmesidir. Bu konuda ele alınan özel işlem kapsamında yine özel üretim dahilinde kaliteli Ürünler ortaya çıkmaktadır.
Islah Çeliği Karbon Alaşımı
Söz konusu Çelik ıslahı olduğu zaman özellikle kimyasal bileşimleri karbon miktarı üzerinden ön plana çıkmaktadır. Çünkü bu sayede ısıl işlemin yapılması ile beraber çok daha dayanıklı, sertleştirilmeye elverişli olan bir yapı elde edilir. Belirli bir çekme dayanımında yüksek tokluk göstermiş yapılar ortaya çıktığı için önemli yere sahiptir. Bu yapının oluşmasında ise çelik içerisine eklenecek olan karbon miktarının doğru oran altında sağlanmasıdır.
Özellikle alaşımsız çeliklerde ıslah dayanımı daha yüksek noktaya getirilir. Bu durum farklı çaplarda ve aynı zamanda değişik dereceler üzerinden kimyasal süreç dahilinde ele alınmakta ve gerçekleşmektedir. Böylece ıslah çeliği karbon miktarı eşliğinde alaşımsız içeriklerin çok daha dayanıklı ve güçlü olmasına fırsat verir. Elbette alaşımlı çelik içerisinde de yine karbon miktarı belirli oranda kullanılır ancak burada daha az ele alınır.
Islah Çeliği Seçimi Nasıl Yapılır?
Söz konusu ıslah çeliği seçimi olduğu zaman belli başlı kriterler ele almak suretiyle işlem gerçekleşmektedir. Bunlar parça boyutları ile beraber dayanım değerleri üzerinden iki kategori dahilinde ön plana çıkar. Bu konuda alaşımsız ıslah çelikleri ancak küçük kesitli yapılarda verimli hale gelir. Kalın kesitli parçalar söz konusu olduğunda ise sertlik dağılımının homojen olması çeliğin alaşımına bağlı olarak ele alınır. Bu bağlamda doğru seçim yapabilmek için alaşım içerisindeki karbon miktarı, parça boyutları ile dayanım değerleri üzerinden ölçüm gerçekleşmektedir. Böylece kullanım alanına bağlı olarak gerekli olan seçim yapılır ve buna uygun şekilde kullanım gerçekleşir.
Islak Çeliği Özellikleri Nelerdir?
Öne çıkan birçok farklı özelliği ile beraber günümüzde yaygın olarak ıslah çelikleri kullanılmaktadır. Bunlar özellikle ısıl işlemi görmüş şekilde içerisindeki kimyasal bileşimleri üzerinden sağladığı özellikler doğrultusunda öne çıkar.
– Karbon oranı yüksek çelikler olarak öne çıkarlar.
– Yüksek dayanıklılık gösterirler.
– Sineklik özelliğine sahiptirler.
– Günümüzde birçok farklı alanda yaygın şekilde ortak olarak kullanılabilirler.
– Alaşımlı veya alaşımsız olarak değerlendirme olanağı verirler.
– Farklı boyutlarda parçalara sahiplerdir.
Genel çerçevede bu ve benzeri gibi birçok özelliği doğrultusunda ıslah çelikleri ön plana çıkmaktadır. Geniş bir alanda yaygın olarak kullanılması ile beraber karbon miktarı üzerinden dayanım seviyesi önemli oranda artar.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN